دانشمندی از ناسا: نگرانی در مورد آخرالزمان را متوقف کنید

حدود بیست سال است که شایعاتی در مورد جسمی سنگی، به نام نیبیرو یا سیاره‌ی ایکس پخش شده است؛ سیاره‌ای که می‌تواند پایان کره‌ی زمین را رقم بزند. این شایعه حقیقت ندارد.

 

تئوری‌های مختلفی در مورد تهدید نیبیرو برای کره‌ی زمین وجود دارد. گفته می‌شود که این جسم سنگی ممکن است با ما برخورد کند، کره‌ی زمین را از مدارش خارج کند یا جریانی از فوران‌های آتشفشانی، زمین‌لرزه و امواج جزرومدی را ایجاد کند. با این حال هیچ یک از این رویدادها محتمل به‌ نظر نمی‌رسد؛ چرا که چیزی به نام سیاره‌ی نیبیرو وجود ندارد. دیوید موریسون، از دانشمندان ناسا، تلاش کرد در پادکستی این موضوع را توضیح دهد. طولی نکشید که دیگر دانشمندان نیز برای اثبات این ادعا به او پیوستند.

سث شاستاک، ستاره‌شناس ارشد انستیتوی SETI، می‌گوید:

من هیچ دانشمند یا ستاره‌شناسی را نمی‌شناسم که داستان سیاره‌ی نیبیرو را جدی گرفته باشد. اگر واقعا چنین سیاره‌ای وجود داشته باشد، ما باید شواهدی در دست می‌داشتیم. هیچ شاهدی دال بر وجود چنین سیاره‌ای وجود ندارد.

برایان کوبرلین، استاد اخترفیزیک و فیزیک در انستیتوی فناوری روچستر، می‌گوید:

نه‌تنها هیچ شاهدی دال بر وجود چنین سیاره‌ای وجود ندارد؛ بلکه برعکس شواهدی علیه این ادعا وجود دارد. ما بررسی‌های زیادی انجام داده‌ایم؛ چنین سیاره‌ای وجود ندارد.

شاستاک می‌گوید:

اثبات نادرستی این ایده که سیاره‌ای بزرگ (به‌اندازه‌ی زمین یا حتی بزرگ‌تر) وجود دارد که هر چند هزار سال یکبار از داخل منظومه‌ی شمسی عبور می‌کند، بسیار آسان است. اگر واقعا چنین سیاره‌ای از منظومه شمسی عبور کرده باشد، حتی اگر میلیاردها سال پیش بوده باشد، در مدار سیارات اختلال ایجاد می‌شد؛ اختلالی که تا زمان حال ادامه می‌یافت. در صورت عبور چنین جسمی، ما هنوز باید اثرات آن را می‌دیدیم. علاوه بر این، چنین جسم بزرگی، قابل ردیابی و مشاهده است که تاکنون کسی چیزی مشاهده نکرده است.

کوبرلین، ایده‌ی وجود سیاره‌ای به نام نیبیرو را مانند نظریه‌های زمین صاف می‌داند:

جنبشی در راستای رد ایده‌های علمی به وجود آمده است.

کوبرلین باور دارد که بخشی از مشکل به نحوه‌ی ارائه‌ی یافته‌های علمی بازمی‌گردد؛ گاهی این اطلاعات با ایجاد حساسیت یا تفسیر نادرست منتشر می‌شوند. کوبرلین می‌گوید:

به نظر می‌رسد که صحبت‌هایی از این نوع، بیشتر نوعی نخبه‌پروری ضد علم باشد. من فکر می‌کنم که اشاعه‌ی چنین تفکراتی، به این منظور است که مردم مالیات خود را کمتر صرف پژوهش‌های علمی کنند. چنین اتفاقی بر ما اثر خواهد گذاشت.

انسان مدام نگران سناریوهای پایان دنیا است؛ سناریوهایی که لزوما شامل جسمی سنگی مانند نیبیرو که تخریب فراوانی به بار خواهد آورد، نیستند. اطلاعات ما از کیهان نشانگر آن است که نیبیرو اندکی بیشتر از یک داستان ترسناک است. کوبرلین اظهار می‌کند:

در حال حاضر، هیچ یک از سناریوهای آخرالزمانی که از آسمان نازل می‌شوند، صحت ندارند. هیچ جسمی مانند نیبیرو یا سنگی آسمانی که بتواند تأثیری جهانی و گسترده بر کره‌ی زمین داشته باشد، در این نزدیکی نیست.

البته کوبرلین اذعان می‌کند که غافل شدن از سیارک یا سنگی آسمانی که بتواند شهری کوچک را نابود کند، محتمل است. به‌عنوان مثال، اگر شهاب سنگ چلیابینسک با زاویه‌ای تندتر با زمین برخورد می‌کرد، آسیب‌های جدی تری وارد می‌شد. با این حال، احتمال بروز چنین رخدادهایی بسیار پایین است؛ چرا که این جسم‌های سنگی معمولا با نواحی بدون جمعیت برخورد می‌کنند و به‌ندرت به زمین می‌رسند. کوبرلین می‌گوید:

ما همه چیز نیافته‌ایم؛ اما می‌دانیم که برخوردهایی با تأثیرات شدید رخ خواهند داد. این اتفاق محتمل است. از نظر اندازه، هیچ جسم بزرگی وجود ندارد که با کره‌ی زمین برخورد کند. هیچ ابرنواختری نزدیک به زمین وجود ندارد که ما را بسوزاند. ما هیچ برخورد ستاره‌ای نخواهیم داشت و امواج گرانشی که بتواند ما را از بین ببرد، وجود ندارد. تا آنجا که می‌دانیم، جایمان امن است.

البته باید اشاره کرد که خطرهای بسیار جدی کره‌ی زمین را تهدید می‌کنند؛ رویدادی مانند گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی، نسل بشر را تهدید می‌کند. انسان‌ها باید نگران چنین اتفاق‌هایی باشند.





تاريخ : دو شنبه 27 آذر 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |